Twoja encyklopedia medykamentów

Herbata biała – eliskir młodości

Napisane przez dnia 12-Sierpień-2016 w Artykuły spożywcze | Brak komentarzy

Biała herbata to rarytas. Jest najdroższym i najrzadziej spotykany gatunkiem. Nic zatem dziwnego w tym, że ma wielu zapalonych miłośników. Wytwarza się ją głównie w Chinach. Produkcja tego towaru limitowanego jest zazdrośnie strzeżona, albowiem, by uzyskać efekt finalny w postaci tego szczególnego napoju, trzeba rygorystycznie przestrzegać pewnych starych metod.



Zacznijmy od zbiorów…

Zacznijmy od zbiorów. Herbatę białą zbiera się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się z zimowego snu. By uzyskać bowiem białą herbatę liściastą można użyć tylko najmłodszych pączków liści. Następnie pozwala się pąkom białej herbaty zwiędnąć i suszy się je, dzięki czemu nabierają charakterystycznego srebrnego koloru. Starannie zwraca się uwagę na to, by nie uszkodzić pędów białej herbatki. Napar ma jasną, słomkową barwę, niektórzy amatorzy herbatki białej określają do nawet jako szarawy.

Delikatny smak i subtelny aromat zjednał liściastej białej herbacie rzeszę miłośników, którzy zachwalają ten napój jako nietracący nic ze swoich naturalnych właściwości antyoksydacyjnych. Wszystko to zawdzięczamy delikatnemu procesowi produkcji białej herbaty. Jakie jeszcze zalety herbaty białej wielbią jej koneserzy.

Dla pań najcenniejsza niewątpliwie będzie jej ochrona przed atakami wolnych rodników, które jak wiadomo powodują proces starzenia się. Temu to przecież biała herbatka zawdzięcza nazwę eliksiru młodości. Dzięki sporej zawartości witaminy C i kofeiny, herbatka biała cudownie pobudza i wpływa pozytywnie na naszą koncentrację. Liściasta biała herbata zmniejsza ryzyko powstawania komórek rakowych. Nie bez przyczyny jest tak pożądana.

właściwości herbaty – tutaj znajdziesz więcej informacji

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>